Waarom slaap ik slecht? De 9 meest voorkomende oorzaken van slecht slapen
Waarom slaap ik slecht? De 9 meest voorkomende oorzaken van slecht slapen
Zie jij elk uur op de klok voorbij komen? Lig jij een hele nacht te woelen? Geen zorgen, je bent zeker niet alleen. Veel mensen worstelen met slaapproblemen en vragen zich af: "Waarom slaap ik slecht?"
Hier vind je de 9 meest voorkomende oorzaken van slecht slapen.
Waarom slaap ik slecht? De 9 meest voorkomende oorzaken van slecht slapen
De 9 meest voorkomende oorzaken van slecht slapen
De oorzaak van je slechte slaap verschilt per persoon. Het kan zelfs een combinatie zijn van meerdere oorzaken. Tijd om te ontdekken welke oorzaken bij jou passen.
-
Een hoofd dat blijft malen
Je wil slapen, maar je gedachten draven door - frustrerend! Piekeren en overdenken houden je brein actief, wat inslapen en doorslapen moeilijker maakt.
-
Scrollen voor het slapengaan
Is jouw gsm je vaste bedpartner? Dan val je waarschijnlijk moeilijker in slaap. Het schermpje zendt blauw licht uit, wat de productie van het slaaphormoon melatonine verstoort.
-
Steeds op een ander uur gaan slapen
Van vroege vogel naar nachtraaf - en weer terug? Onregelmatige slaaptijden verstoren je ritme. Daardoor ontregelt je interne klok. Het is beter om elke dag rond dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan, zelfs in het weekend.
-
Je ligt niet comfortabel
Sta je op met nek- of rugpijn? Dan lig je vast niet comfortabel. Lichamelijk ongemak heeft een grote invloed op de kwaliteit van je slaap. Dit los je eenvoudig op met de juiste matras en hoofdkussen.
Ontdek hier welke matras bij je past en welk kussen het beste is voor jouw slaaphouding.
-
Cafeïne
De ene valt perfect in slaap na een tas koffie, de andere staart uren naar het plafond. Ben je gevoelig voor cafeïne? Probeer dan na 15u geen koffie meer te drinken. En let ook op met een tas thee voor het slapen. In sommige soorten zit theïne.
-
Slaapmutsjes
Van alcohol val je beter in slaap, dat is waar. Maar het verstoort de slaapkwaliteit en onderbreekt je slaap. Een borreltje voor het slapengaan is dan toch niet zo gunstig.
-
Nachtelijke snacks
Nog een laat hongertje? Dan zet je jouw spijsverteringsstelsel aan het werk op een moment dat het normaal gesproken vertraagt. Vooral bij zwaar, vetrijk of zeer gekruid voedsel leidt dit tot ongemak en indigestie.
-
Je wordt oud(er)
Jij rijpt met de jaren, maar je slaappatroon niet. Ouderen slapen lichter en worden vaker wakker gedurende de nacht. Dit draagt bij aan een verminderde slaapkwaliteit.
-
Je omgeving is niet rustgevend
Een ijskoude of hete kamer, bonkende bassen van de buren of fel licht. De ideale stoorzenders voor je slaap. Maak van je slaapkamer een rustgevende omgeving. Dan sta je op met een uitgerust gevoel.
Slecht slapen mag je niet onderschatten. Het heeft zowel invloed op je lichaam als je welzijn. Wat de risico’s hiervan zijn lees je hier.
Tijd om weer goed te slapen
Wil je nu al aan de slag? Lees dan deze 5 stappen om beter te slapen. Zo werk je deze avond al aan een heerlijke nachtrust.
Wil je iets doen aan je oncomfortabele slaapomgeving? Dan staat Sleepworld voor je klaar! We matchen jou met de perfecte matras of kussen. Kom langs in een Sleepworld winkel bij jou in de buurt.
Het antwoord op (bijna) al je vragen
Slaapapps analyseren je slaappatronen en geven inzicht in je slaapkwaliteit. Deze apps identificeren patronen die je misschien zelf niet opmerkt, zoals onrustige slaap of snurken, wat helpt bij het aanpakken van de onderliggende oorzaken.
Regelmatige lichaamsbeweging is als een wondermiddel voor de gezondheid, inclusief de slaapkwaliteit. Het helpt niet alleen bij het reguleren van je slaapcyclus, maar ook bij het verminderen van stress en angst, die beiden een grote rol spelen bij slaapproblemen.
Begin met het geleidelijk verminderen van je cafeïne-inname en vervang koffie of energiedrankjes door alternatieven zoals kruidenthee of cafeïnevrije koffie. Let ook op verborgen bronnen van cafeïne zoals chocolade of bepaalde pijnstillers.
Ja, te veel slapen kan soms leiden tot gezondheidsproblemen zoals hartziekten en diabetes. Het is belangrijk om een gebalanceerde slaaproutine te vinden die past bij jouw persoonlijke behoeften.
Validate your login