Slaaptips - in 5 stappen naar een betere nachtrust

Wanneer was de laatste keer dat je meteen in slaap viel? Of dat je energiek wakker werd na een onafgebroken nachtrust? Als je heel lang moet nadenken over deze antwoorden, dan lees je best verder. Een goede nachtrust is namelijk net zo belangrijk als een gezond eetpatroon en voldoende lichaamsbeweging.

In dit artikel ontdek je 5 tips om beter te slapen. Dus, zeg vaarwel tegen schaapjes tellen en ontdek de ingrediënten voor jouw zorgeloze nachtrust:

1. Zorg dat je slaapkamer tussen de 16-18°C is

Temperatuur heeft een invloed op hoe goed je slaapt. Denk maar eens aan slapen tijdens een warme zomernacht; hijgen, puffen, zweten - en jouw goede nachtrust? Die smelt ook voor de zon. Een te warme of te koude temperatuur verstoort je nachtrust.

Daarom is de ideale slaapkamertemperatuur voor volwassenen tussen de 16-18°C. Deze koelere temperatuur stimuleert namelijk de aanmaak van melatonine - het hormoon dat je slaperig maakt. We geven enkele tips mee om deze frisse temperatuur te bereiken:

  • Zet de verwarming af
  • Ventileer voldoende zodat er frisse lucht circuleert.
  • Investeer in een donzen dekbed dat vocht en warmte afvoert. Die bestaan namelijk uit natuurlijke materialen die een goed isolatie- en absorptievermogen hebben. Dat helpt je lichaam een aangename temperatuur te behouden!
    > Ontdek de donzen dekbedden
  • Investeer in een temperatuur-regulerende matras. Zo zorgt de Technogel matras ervoor dat je lichaamstemperatuur een graad daalt - en deze koelere temperatuur bezorgt je een diepere nachtrust.
    > Meer info over de Technogel matras

2. Dim je lichten 2-3 uur voor het slapengaan

Ruil je felle verlichting in voor zachte sfeerverlichting! Een lager lichtniveau stuurt namelijk een signaal naar je hersenen om melatonine aan te maken - jouw slaaphormoon. Daarom raden wetenschappers ook aan om gsm- of televisieschermen te vermijden voor het slapengaan. Deze belichting onderdrukt de aanmaak van melatonine, waardoor je moeilijker in slaap valt.

3. Gebruik je bed enkel om in te slapen

Een bed heeft één belangrijke functie: jou een zorgeloze slaap bezorgen. Gebruik het dus niet als je geïmproviseerde home office, om eindeloos te scrollen door je gsm of om Netflix te kijken. Deze activiteiten zorgen voor een verstoorde nachtrust. Door enkel en alleen je slaapkamer te gebruiken om in te slapen, zullen je hersenen de associatie maken van ontspanning en rust waardoor je sneller in slaap valt.

De ideale houding voor een zijslaper

4. Drink een warme tas thee

Toch eerder een koffiefan? Uit je liefde voor koffie vooral in de ochtend. In koffie zit namelijk cafeïne, een stof die je energie geeft - halleluja! Maar, deze stof blijft 6-8 uur lang in je bloed. Daarom raden we aan om na 16u geen koffie meer te drinken, anders val je ‘s avonds moeilijker in slaap.

Plof daarom in de zetel met een dampende tas thee. Kruidentheeën zoals munt, kamille en rooibos bevatten geen cafeïne en zijn zelfs bevorderend voor je nachtrust.

5. Weg frustratie, hallo ontspanning

Eindeloos liggen piekeren is een boosdoener voor slaap. Probeer deze ontspanningsoefeningen uit, zodat je met minder zorgen jouw slaapkamer betreedt:

  • Neem een lauw bad:
    Een lauw bad verlaagt je lichaamstemperatuur. De warmte zet je bloedvaten open, waardoor je lichaam nadien sneller afkoelt - wat vervolgens de productie van melatonine stimuleert en je slaap bevordert. Geniet er ten volle van met sfeervolle kaarsen en je favoriete muziek.
  • Probeer 5 minuten te mediteren:
    Geen zorgen, je hoeft jouw innerlijke Boeddha niet te ontwaken. Meditatie is simpel gezegd je gedachten focussen op één ding. Ideaal om rust te creëren in je hoofd, vlak voor het slapengaan. De populaire app headspace helpt je vast op weg.
  • Braindump - schrijf al je zorgen neer:
    Is mediteren toch niets voor jou? Neem dan een blad papier, zet je timer op 5 minuten en schrijf al je gedachten neer. Onderzoek wijst uit dat je gedachten neerschrijven de kans op piekeren vermindert. Je parkeert al jouw zorgen - letterlijk - even op een wit blad.

Ziezo, met deze 5 tips ben jij op weg naar een goede nachtrust Toch nog vragen, of persoonlijk slaapadvies nodig? Kom dan langs in één van onze Sleepworld winkels.

Het antwoord op (bijna) al je vragen

Wat kan ik doen als mijn slaapkamer niet koel genoeg wordt, zelfs na ventilatie?
arrow

Zoek naar alternatieve koelmethoden zoals airconditioning.

Hoe kan ik het gebruik van schermen voor het slapengaan verminderen als ik 's avonds moet werken?
arrow

Overweeg het gebruik van blauwlichtfilters of stel vaste tijden in voor schermvrij ontspannen voor het slapengaan. Tien minuten lezen of mediteren kan al wonderen doen.

Wat als ik overdag geen koffie kan opgeven?
arrow

Probeer de hoeveelheid cafeïne die je na de middag consumeert te verminderen en kies alternatieven zoals cafeïnevrije koffie. Even lekker, maar beter voor je nachtrust!

Welke andere ontspanningsoefeningen zijn effectief als ik moeite heb met mediteren?
arrow

Denk aan zachte yoga, diepe ademhalingsoefeningen of het luisteren naar rustgevende muziek.

Hoe kan ik voorkomen dat ik 's nachts wakker word door zorgen?
arrow

Stel een 'zorgen-tijd' in vroeg op de avond om je gedachten te ordenen, zodat ze je slaap niet verstoren.

Vorige Slaap je slecht? Het kan aan je slaapcyclus liggen.
Volgende 3 tips om rugklachten te verminderen