Slapeloosheid bij kinderen

Ouders willen ook slapen! Zo ga je om met slapeloosheid bij kinderen

Ouders verdienen ook rust. Heeft jouw kind last van slapeloosheid? Dan lees je best dit artikel. Hier ontdek je enkele tips tegen slapeloosheid

Eerst hulp bij bedwantsen: hoe houd je het beest uit je bed?

Wat is slapeloosheid bij kinderen?

Heeft je kind last van slapeloosheid? Gelukkig is hij/zij niet alleen. Maar liefst drie op de tien kinderen heeft slaapproblemen. (Wij voelen mee met alle vermoeide ouders!) Maar, wanneer spreek je echt van slapeloosheid bij kinderen? En hoe ga je er in godsnaam mee om?

Symptomen van slapeloosheid: zo herken je het bij jouw kind.

Slapeloosheid, of gewoon even een lastig momentje? Herkennen of je kind een dieper slaapprobleem heeft, is erg complex. De symptomen verschillen dan ook per leeftijd! Onderstaande symptomen geven je al een inschatting. Maar, wil je écht zeker zijn? Ga dan zeker langs bij jouw pediater.

  • Bij pasgeborenen zien we vaak omgekeerde dag-nachtritmes en onregelmatige slaappatronen. Ook worden ze sneller wakker door omgevingsgeluiden.
  • Peuters hebben moeite met inslapen en zijn bang voor nachtmerries. Ze willen daarom vaak niet alleen slapen.

  • Kleuters en kinderen bieden weerstand als ze naar bed moeten. Soms doen ze ook aan slaapwandelen of praten in hun slaap.

Praktische tips tegen slapeloosheid bij kinderen

Uiteraard wil jij wat doen aan die slapeloosheid. Want wanneer je kind slaapt, kan jij ook terug op adem komen. Dit zijn vier beproefde manieren om jouw kind opnieuw in een gezond slaapritme te krijgen.

1. Consistent schema

  • Zorg dat je kind elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed gaat en opstaat. Zo ontwikkelt je kind een gezond slaapritme.
  • Zorg dat je kind overdag actief blijft. Dagelijkse beweging bevordert de slaapkwaliteit.

  • Creëer rust tijdens het laatste uur voor bedtijd. Vermijd stimulerende activiteiten zoals buitenspelen of schermgebruik. Blauw licht verstoort de aanmaak van melatonine, wat belangrijk is voor goede slaap.

2. Doe een nachtlampje aan

Veel kinderen zijn bang in het donker. Al snel fantaseren ze over monsters en spoken onder hun bed. Een nachtlampje kan helpen om je kind beter te doen slapen. Je kind ziet zo iets meer in de kamer en krijgt een geruststellend gevoel. Zorg wel dat het lampje zacht en niet storend is.

Wist je trouwens dat een nachtlampje je kind ook zelfstandiger maakt? Omdat het nu 's nachts meer ziet, kan je kleuter of kind zelf opstaan. Handig als hij/zij naar het toilet moet gaan. En jij blijft als ouder gewoon liggen.

3. Blijf in de buurt

Zorg dat je dichtbij blijft als je kind net naar bed gaat. Maak wat geluid in de kamer ernaast. Rommel eens door de kasten of hang de was op. Je geeft je kind een veilig gevoel wanneer het weet dat je dichtbij bent. Vooral bij kinderen met verlatingsangst is dit belangrijk.

4. Ga even bij je kind zitten

Huilt je kindje? Heeft het net een nachtmerrie gehad? Ga er dan even bij op bed zitten en geef het een knuffel. Zachtjes praten of zingen is ook enorm troostend en kalmerend voor je kind. Je leert je kind dat het op jou kan vertrouwen..

Hoe valt mijn kind comfortabel in slaap?

Een consistent slaapschema en angsten wegnemen zijn al belangrijk. Wat daarnaast ook helpt, is het comfort van je kind. Een zacht en ondersteunend kussen zoals de Swisssleep Mini Bear is perfect voor kleine hoofdjes.

Ook een leuk kinderbed doet wonderen. Het helpt je kind zich veilig te voelen en met plezier in bed te kruipen. Precies wat jij wilt! doet wonderen. Het helpt je kind zich veilig te voelen en met plezier in bed te kruipen. Precies wat jij wilt!

Wil jij ook dat je kind in alle comfort slaapt? Bezoek dan zeker onze website. Of kom gewoon langs bij een Sleepworld in de buurt.