Welk type kussen past bij jou?

De wetenschap achter dromen

Dromen doen we allemaal. Elke dag opnieuw stappen we in een wereld vol verbeelding. Een wereld die zo realistisch aanvoelt dat het niet altijd duidelijk is waar de realiteit eindigt en onze dromen beginnen. Maar waarom dromen we en wat is de wetenschap achter dromen?

De slaapcyclus

Onze slaap kunnen we verdelen in enkele fases die we elke nacht opnieuw doorlopen. De overgang tussen waken en slapen is de eerste fase. Die duurt slechts 5 minuten. Vervolgens kom je in een zeer diepe slaap terecht, ook wel de non-REM slaap genoemd. Dit is de langste fase in de slaapcyclus en duurt ongeveer 30 tot 40 minuten. De laatste fase is de droomslaap of de REM-slaap. Tijdens deze fase zijn de hersenen net zo actief als overdag.

Waarom lijken onze dromen net echt?

Sommige dromen voelen heel realistisch aan, waardoor je verward wakker wordt. Maar, hoe komt dat? Tijdens de droomslaap is het visuele gedeelte en het geheugen zeer actief. Hierdoor voelen sommige dromen levensecht aan.

Bovendien worden de emoties en informatie die we overdag hebben ervaren, verwerkt in onze dromen. Voor sommige mensen kan dat bijdragen aan het oplossen van bepaalde problemen zoals rouw of depressie.

Wat is de betekenis van een bizarre droom?

Ben je al ooit wakker geworden met het gevoel dat je ’s nachts een geweldig – maar onrealistisch – avontuur hebt beleefd? Ook hier is een simpele verklaring voor. Tijdens het dromen ontbreekt alle logica. Het gebied van onze hersenen dat betrokken is bij besluitvorming en logisch denken, is tijdens het dromen minder actief. Hierdoor hebben onze dromen geen limiet en beseffen we niet wat echt is en wat niet.

De reden voor nachtmerries

Dromen zijn vaak positieve of neutrale ervaringen, maar af en toe kunnen ze ook echt angstaanjagend zijn. Het gevolg van een nachtmerrie is vaak een hogere hartslag en een snellere ademhaling. Niet vreemd dus dat je af en toe wakker schrikt tijdens zo’n droom! Dat komt omdat tijdens nachtmerries delen van de hersenen geactiveerd worden die verantwoordelijk zijn voor angst en emoties. Stress, trauma of veranderingen in hormonen tijdens bijvoorbeeld een zwangerschap kunnen nachtmerries triggeren.

Droom op de juiste matras

Dromen laten ons toe om tijdelijk te ontsnappen aan de realiteit naar een denkbeeldige wereld. De slaapcyclus die we elke avond doorlopen, maakt dit allemaal mogelijk. Onze dromen kunnen variëren van positieve tot angstige situaties. Maar hoe realistisch het ook is, het blijft uiteraard een droom!

Maar met een gepaste matras voor jou, droom je elke nacht nog beter! Vind jouw perfecte matras bij Sleepworld met onze keuzehulp!