Waarom slaap ik slecht?

De perfecte slaaphouding, hoe ziet die eruit? En wat heb je daarvoor nodig?

Ben jij ook altijd op zoek naar die ene perfecte slaappositie? Je weet wel, zo eentje waarbij je wakker wordt en denkt: "Wow, ik heb nog nooit zo goed geslapen!" Het lijkt soms ondenkbaar, maar geen zorgen…

De juiste slaaphouding voldoet aan 3 criteria: een T-profiel voor je ruggengraat, voldoende beweegruimte en de afstemming op jouw lichaamsbouw

De ruggengraat: de kern van een goede slaaphouding

Voor de perfecte slaaphouding heeft je rug een T-profiel: een ruggengraat die recht op de lijn van je schouders rust. Op die manier kunnen je tussenwervelschijven rehydrateren en vermijd je spanningen in je spieren.

Daarvoor heeft je lichaam een bed, matras en kussen nodig die zich aan jou aanpassen, niet andersom. Zo blijft je ruggengraat als een 'T', zonder dat je lichaam zich daarvoor moet inspannen. Maar hoe bekom je dat T-profiel dan?

Kies voor een kussen met de dikte van schouder tot nekplooi, en een matras waar je niet te diep in wegzakt. Door hier rekening mee te houden hoeft je lichaam ‘s nachts niets te compenseren. Zo krijg je automatisch die mooie T-houding.

Raar maar waar: slapen = bewegen

Je leest het goed. Tijdens de slaap heb je voldoende bewegingsruimte nodig, want bewegen tijdens de slaap is belangrijk voor de doorbloeding van de spieren. Bovendien vermijd je er pijnlijke drukpieken mee.

Je hersenen zorgen ervoor dat je ‘s nachts beweegt, zonder dat je het beseft. Zak je te diep weg in je matras of slaap je op een te harde matras waardoor je te veel beweegt? Dan zullen je spieren de dag nadien stijver aanvoelen wat voor pijn kan zorgen.

Kies een matras die zich aanpast aan jouw unieke lichaam

Heb je ooit ergens geslapen waar de matras perfect was voor je partner, maar een nachtmerrie voor jou? Dat komt doordat we allemaal verschillende 'comfortzones' hebben. En iedere matras heeft een andere lay-out van die comfortzones.

De combinatie van je lichaamsvorm en -lengte bepalen wat het comforttype van je matras is. Wie licht en tenger is, zal meer behoefte hebben aan een zachte of soepele matras. Ben je breder en zwaarder gebouwd? Dan heb je nood aan een steviger slaapcomfort.

Niet zeker wat voor type matras voor jouw lichaam perfect is? Kom langs in een Sleepworld winkel in jouw buurt. Onze slaapexperts helpen je graag verder.

Het antwoord op (bijna) al je vragen

Kan mijn slaaphouding invloed hebben op chronische pijnklachten, zoals rug- of nekpijn?
arrow

Als je ruggengraat en nek niet goed worden ondersteund, verergert dit bestaande pijn. Door een slaaphouding te vinden die je lichaam goed ondersteunt, kun je deze klachten verminderen.

Hoe vaak moet ik mijn matras en kussen vervangen voor optimale ondersteuning?
arrow

Na verloop van tijd verliezen je matras en kussen hun ondersteunende eigenschappen. Daarom wordt aanbevolen om een matras elke 7 tot 10 jaar te vervangen en kussens elke 1 tot 5 jaar, afhankelijk van het materiaal en de kwaliteit.

Heeft mijn gewicht invloed op de keuze van mijn matras en kussen?
arrow

Bij het kiezen van een matras en kussen houd je rekening met je lichaamsgewicht. Een zwaarder persoon heeft mogelijk een steviger matras nodig voor voldoende ondersteuning, terwijl een lichter persoon beter af is met een zachtere variant.

Is er een verband tussen slaaphouding en snurken?
arrow

Sommige slaaphoudingen, zoals op je rug slapen, verergeren snurken. Een zijwaartse slaaphouding kan helpen om de luchtwegen meer open te houden en snurken te verminderen.

Hoe vind ik de perfecte matras voor mijn lichaamstype?
arrow

Met onze matrassenfinder. Een handige quiz waarmee je op basis van enkele vragen een matras krijgt aanbevolen.

Wat als mijn partner en ik verschillende soorten matrassen nodig hebben?
arrow

Dit is de klassieke koppeluitdaging, nietwaar? Overweeg een matras die aan beide kanten aanpasbaar is, of kies twee aparte matrassen.