Help me kiezen
Uitgeslapen opstaan dankzij de perfecte matras
Een goede matras is niet enkel essentieel voor een goede nachtrust, hij bepaalt je levenskwaliteit en hoe je de dag doorkomt. Een goed slaapcomfort zorgt voor een verfrissende nachtrust, waardoor je opgeladen aan je dag start.
Een goede matras ondersteunt je lichaam. Door de juiste matraskern, afwerkingslaag en stevigheid te kiezen, verlicht de druk op jouw lichaam tijdens het slapen. Niet zeker welke matras het beste bij jou past? Kom dan langs in een van onze winkels, of kom op deze pagina te weten waar je best op let
Waar let je best op wanneer je een matras koopt?
De juiste matras kopen kan soms ingewikkeld zijn. Om je te helpen, maken we een overzicht van enkele belangrijke keuzes die jij moet maken wanneer je een matras wilt kopen:
-
De kern van je matras
Dit bepaalt hoe goed je matras ventileert. Daarnaast heeft de kern ook invloed op hoe stevig je matras ligt. Verder op deze pagina kom je te weten waar je exact op moet letten. -
De afwerkingslaag
Deze heeft voornamelijk impact op het comfort van je matras. Er zijn veel verschillende afwerkingslagen waaruit je kan kiezen. Later op deze pagina stellen we je voor aan de verschillende keuzes en hun meerwaarde. -
De stevigheid van je matras
Afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en je lichaamsgewicht kan je kiezen tussen een ‘medium’ of ‘firm’ matras. Verder op de pagina leggen we uit welke keuze het best bij jou past. -
De levensduur van je matras
De levensduur van je matras is een belangrijk criterium. Hoelang wil je dat je matras meegaat, en hoeveel heb je ervoor over? Later op deze pagina vertellen we je hoe je de levensduur kan inschatten.
Dit zijn de vier belangrijkste criteria die je overweegt wanneer je een matras koopt. Laten we op ieder individueel criterium inzoomen
De kern van je matras: welke keuzes heb je?
Wanneer je een matras koopt, heb je voor je matraskern twee keuzes: een verenmatras, of een matras met volle kern. Laten we de verschillen tussen de twee soorten matrassen bekijken.
Wat zijn de voordelen van een verenmatras?
Verenmatrassen zijn speciaal ontwikkeld voor boxsprings - al kan je ze ook op een lattenbodem gebruiken. Met deze soort matras krijg je een betere drukverdeling en een veerkrachtig comfort.
Belangrijk wanneer je een verenmatras koopt, is het aantal veren per vierkante meter. Hoe meer veren per vierkante meter, hoe minder gewicht elke individuele veer moet dragen. Daardoor gaat je matras langer mee. Algemeen gezien zal een matras met micropocketveren meer veren per vierkante meter hebben dan een matras met normale pocketveren.
Als laatste voordeel zijn verenmatrassen erg ventilerend. Dit is zeker aangenaam wanneer je het snel te warm hebt in bed. Door de (micro)pocketveren in de matras krijg je een gezonde luchtcirculatie; hierdoor voelt je matras koeler en droger aan.
Let wel even op wanneer je een verenmatras op een lattenbodem legt. Dan heb je een maximale opening tussen de ondersteunende latten. Die bedraagt:
- 4 cm spatie voor pocketveren
- 3 cm spatie voor microveren
- 2,5 cm spatie voor micropocketveren
Wat zijn de voordelen van een matras met volle kern?
Een volkern matras is een stevige matras, met gelijke drukverdeling over de
volledige oppervlakte
heen. Of je nu op je de rand van de matras ligt, of in het midden: de ondersteuning zal niet veranderen.
Bovendien is deze soort matras ideaal voor mensen vanaf een bepaald lichaamsgewicht (80 kg).
De volkernmatras kan je zowel gebruiken voor een lattenbodem als boxspring.
De verschillende soorten afwerkingslagen
Boven en onder je matraskern vind je de afwerkingslaag. Deze laag bestaat uit schuim, en zorgt voor het grootste comfort van je matras. Er zijn heel wat verschillende soorten afwerkingslagen met elk hun eigen voordelen. Ontdek de verschillende afwerkingslagen hier:
Koudschuim of HR-schuim
Koudschuim matrassen geven je het gevoel dat je op, in plaats van in je matras ligt. Ze bieden tegendruk, waardoor ze steviger zijn dan andere afwerkingslagen. Daardoor behoudt je matras langer zijn vorm.
Naast die stevigheid is koudschuim ook erg ventilerend. Dit is ideaal voor mensen die het te snel warm hebben ‘s nachts.
Latex
Latex matrassen zijn zeer veerkrachtig en soepel. Ze passen zich aan de vormen van het lichaam aan en respecteren de natuurlijke curve van de ruggengraat. Die wendbaarheid zorgt er ook voor dat latexmatrassen ideaal zijn bij verstelbare bedbodems.
Je kan zowel industriële als natuurlijke latex gebruiken voor een matras. Die tweede is comfortabeler, maar je betaalt er ook wat meer voor. Maar, zowel industriële als natuurlijke latex bieden een goede drukverdeling waardoor deze matrassen geschikt zijn voor mensen met een hoger lichaamsgewicht.
Traagschuim /Visco
De belangrijkste eigenschap van traagschuim is de drukverlagende werking. Deze matras past zich moeiteloos aan de contouren van het menselijke lichaam aan. Hierdoor zak je licht weg in de matras; alsof de matras je voor een stukje omarmt. Dat zorgt voor een natuurlijke slaaphouding waardoor dit type matras vaak gekozen wordt door mensen met rugklachten
Het schuim van een viscomatras werkt ook isolerend. Daardoor is deze afwerkingslaag ideaal voor mensen die het te snel koud hebben ‘s nachts.
Viscogel
Een viscogel matras biedt dezelfde voordelen als een traagschuimmatras: een goede drukverdeling en krachtige ondersteuning. Het grote verschil is dat deze matras over verkoelende gelparels beschikt. Daardoor voelt die iets frisser aan dan een traagschuimmatras.
Gel
Gelmatrassen zijn vooral bekend voor hun verkoelende werking. Het materiaal absorbeert de warmte die vrijkomt van je lichaam wanneer je slaapt.. Daardoor slaap je het hele jaar door op een frisse, aangename matras.
Een gelmatras is ook 3d gedrukt, waardoor je een sublieme ondersteuning en een goede wendbaarheid krijgt.
Kies de juiste stevigheid voor je matras
Je kan kiezen tussen medium of firm. Hoewel dit een persoonlijke keuze is, zijn er richtlijnen naargelang je lichaamsbouw en gewicht. Je gewicht bepaalt namelijk hoe diep je matras zal indrukken. Daardoor is een stevige of firm matras aan te raden vanaf 80 kg.
Daarnaast is je slaaphouding ook belangrijk. Als je vaak op je buik slaapt, kies je best voor een iets stevigere matras. Zo wordt je wervelkolom niet te zwaar belast in de nacht. Slaap je altijd op je rug? Dan is je matras best een medium stevigheid en afgewerkt met een schuim dat zich aanpast aan je lichaam
Kies je voor een té zachte matras, dan krijgt je wervelkolom niet genoeg ondersteuning. Dat is niet bevorderlijk voor een goede bloedsomloop. Kies je daarentegen voor een té harde matras? Dan komt je rug in een onnatuurlijke kromming te liggen, en zal de matras verkeerde drukpunten ondersteunen.
Niet zeker hoe hard jouw matras moet zijn? Krijg dan gespecialiseerd advies in een van onze winkels.
Wat zegt de garantie over je matras?
Een matras met een lange garantie heeft een langere levensduur. De keerzijde is wel dat je voor deze matrassen meer betaalt. Toch valt de meerkost relatief mee. Op maandbasis zal een matras met een langere levensduur goedkoper uitkomen.
Een matras met langere levensduur is ook beter voor de natuur. Doordat je hem minder vaak moet vervangen, heb je een kleinere impact op het milieu.
Validate your login